Levensbrieven van vader
Auteur en stadschroniqueur Evan van der Most haalt herinneringen op aan het gezin waarin hij werd geboren: het wel en wee van zijn vader, moeder, broers en zus en nauw verwante familieleden. Centraal in het boek staan de negentien ‘levensbrieven’ die zijn vader aan zijn kinderen schreef, kort voor zijn overlijden. In die brieven reflecteert de vader op zijn eigen ontwikkelingen. Hij schrijft over het familieleven, werk, vakanties en woningen van het gezin. Voor zoon Evan zijn de brieven aanleiding die teksten in te bedden in zijn eigen persoonlijke herinneringen aan dat familieleven. Het boek biedt een familieverhaal dat de wereld beschrijft waarin het gezin leefde; een verhaal dat een groot deel van de twintigste eeuw bestrijkt en zich afspeelt in verschillende delen van Nederland. Dit boek is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in familiegeschiedenissen.
Aldus Hugo Bongers, positief kritisch beschrijver en analyticus van culturele verschijnselen in de stad Rotterdam, de redacteur van het boek. Het eerste exemplaar werd in Verhalenhuis Belvédère door de gemeentearchivaris van Rotterdam Jantje Steenhuis aan de in 1960 naar Canada gemigreerde broer Helmie Vandermost aangeboden. Ton Wesselink, directeur van het ss Rotterdam en voorzitter van Historisch Genootschap Roterodamum, presenteerde de avond.
Het boek is in een Nederlandstalige en een Engelstalige
versie verkrijgbaar en kost € 19,50 exclusief € 4,50 verzendkosten en kan/kunnen hier besteld worden. Wil je het boek opgestuurd krijgen, vermeld dan bij het overmaken je postadres.
Boek Levensbrieven van vader gepresenteerd
Gemeentearchivaris Jantje Steenhuis bood “Levensbrieven van vader” aan de, 62 jaar geleden op 18 jarige leeftijd naar Canada geëmigreerde broer, Helmie aan.
Het event was een 2e test voor ons als erfgoedorganisatie om te onderzoeken of aan de hand van familiegeschiedenissen verhalen verteld kunnen gaan worden voor een breder publiek. Steenhuis vertelde dat het Stadarchief het voornemen heeft meer aandacht te gaan besteden aan archieven van gewone Rotterdammers en als gemeentearchivaris de activiteiten van Impulsando verwelkomt.
Gespreksleider Ton Wesselink vond het een uitdagend voorstel, om als je het publiek voor Rotterdams erfgoed wil verjongen, je met het verjongen van de content moet beginnen. Bijvoorbeeld door aandacht te gaan geven aan de Rotterdamse jaren negentig. Een periode die iedereen die nu tussen 30 en 50 jaar oud is, bewust heeft meegemaakt en cruciaal was voor zijn ontwikkeling en die van de stad.
Van de aanwezigen hadden maar weinig mensen de familie ooit gekend. Toch werd menigeen geëmotioneerd door de zo herkenbare herinneringen die naar boven kwamen. Aan de tafels kon je beluisteren hoe wildvreemden met elkaar hun herinneringen aan het uitwisselen waren.
.
Over de Hollandse pot hoorde ik menigeen zeggen dat men in tijden niet zo lekker had gegeten. Groentesoep met ballen, mals suddervlees, sperzieboontjes, bloemkool met saus, gekookte aardappelen met jus en custardpudding met wat compote.
Er kwamen ook bekenden van de familie opduiken, die geëmotioneerd raakten over bekenden die ze jaren niet meer hadden gezien.
Bezoekers vonden de locatie van Verhalenhuis Belvedère leuk en passend bij het onderwerp.
(foto’s Pat ‘Patisfaction’ Struwer & Arthur Rikkelman)