Een kleindochter van een treinmachinist vroeg Impulsando advies wat te doen met dagboeken die zij al jaren in de kast had liggen van haar opa Houmes. Dagboeken die op de dag van het bombardement op 14 mei 1940 beginnen en doorgaan tot twee weken na de bevrijding.
We hebben vervolgens contact opgenomen met het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). Het instituut vond de dagboeken uitermate waardevol. Mede in verband met een lopend onderzoek naar de rol van de NS in oorlogstijd. Zij wilden dan ook graag in contact komen met de erfgenamen met de vraag of zij bereid waren de originelen aan hen te schenken en de rechten tot publicatie te verlenen. Komend halfjaar gaat het NIOD de dagboeken digitaliseren. Op basis van informatie die Houmes via de BBC en Radio Oranje hoorde beschrijft hij de oorlogshandelingen aan het Oostfront, Wesfront, Noord Afrika en Verre Oosten. Wat ons vooral triggert zijn de taferelen die hij zelf in Rotterdam meemaakte en zag gebeuren.
Impulsando wil het materiaal inzetten om er in mei 2023 een presentatie in een pop-up ruimte in de Markthal mee te gaan maken. Samen met zelden of nooit eerder gepubliceerd foto- en filmmateriaal. De kleindochter wil aan de hand van de weinige documenten die er nog zijn gaan onderzoeken wie haar opa nu eigenlijk was.
***UPDATE***
Op woensdag 2 november werd in Museum Rotterdam ’40-’45 NU aan de Coolhaven 375 de overdracht van de oorlogsdagboeken ondertekend en vond de fysieke overdracht plaats aan René van Heijningen collectie- en informatiespecialist van het NIOD. Gespreksleider Kees Vrijdag heeft de bijeenkomst in goede banen Geleid. Marcia Tap geeft er aandacht aan op RTV Rijnmond.