Waarom

Als wij foto’s van gebombardeerd Rotterdam laten zien aan Rotterdammers waarvan de (groot) ouders niet uit Rotterdam komen, zijn ze vaak verbaasd over hoe Rotterdam er na het bombardement uitzag. Ze weten wel dat Rotterdam in de Tweede Oorlog gebombardeerd is, maar hebben daar vreemd genoeg nooit beelden van gezien. Kennelijk moet dat verhaal opnieuw verteld worden aan nieuwe generaties.

Aanleiding

Onlangs werden ons door een kleindochter de oorlogsdagboeken van haar opa aangeboden. Die beginnen op 14 mei 1940, de dag van het bombardement op Rotterdam en beschrijven wat opa Houmes zag in de stad. Bombardementen, razzia’s, honger, kou, executies, bevrijding, het kaalscheren van NSB-meisjes. Deze dagboeken heeft de kleindochter inmiddels overgedragen aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Onze inzet is om dit materiaal te gebruiken als insteek voor een tentoonstelling over Rotterdam in oorlogstijd.

Waar

De tentoonstelling zou wat ons betreft op een plek moeten komen waar mensen niet speciaal naar toe hoeven te gaan, maar op een plek waar men toevallig langs loopt. Een etalage in een drukke straat, of waarom niet in de Markthal of het CS? We slenteren allemaal wel eens met vrienden of familie van buiten de stad door die hal, wat zou het goed zijn als daar ineens tussendoor een kleine maar intense tentoonstelling te zien is. De Markthal is bereid gedurende een maand een unit beschikbaar te stellen in mei 2023. Mits er plek is, lijkt het hen super om ons  te mogen verwelkomen en te faciliteren voor een pop-up.

Hoe

Het zou een herhalende tien minuten durende luisterervaring moeten worden, ondersteund door foto’s en filmmateriaal met de grote lijnen. In eerste instantie niet voor Rotterdammers die alles al weten over verwoest Rotterdam. Toch komen Rotterdammers die er alles al over weten aan hun trekken. Er zal uitsluitend zelden of nooit eerder vertoond materiaal worden ingezet. Alles beschreven door iemand die het allemaal zelf heeft zien gebeuren. Zittend op een stoeltje onderga je deze ervaring en nadat je na 10 minuten weer terug bent bij het verhaal dat je al eerder gehoord hebt, maak je plek voor weer nieuwe bezoekers. We ambiëren een druk bezochte tentoonstelling en houden er vanaf het begin rekening mee, hoe we eventuele wachttijden op piekmomenten kunnen gaan verzachten. We willen zo snel mogelijk aan de slag om samen met alle betrokkenen, te bewerkstelligen dat we op 4 mei 2023 open kunnen gaan.