Piet Gamelkoorn werd geboren in de hongerwinter van 1944 in de wijk Bloemhof op Rotterdam Zuid. Maar honger hadden zij niet bij hem thuis. Zijn vader zat in de illegale vleeshandel. Zo beginnen de memoires van Piet Gamelkoorn. Pietje, een Rotterdamse jongen wordt in 2022 in eigen beheer door Impulsando uitgebracht. Piet Gamelkoorn bleek over een uitgebreid fotoarchief te beschikken. Een deel daarvan wordt opgenomen in het boek. Het volledige beeldarchief is hier online te zien.

Gelukkige jeugd

Piet beschrijft een betrekkelijk gelukkige jeugd. Zijn verhaal illustreert de wederopbouwperiode van Rotterdam en het naoorlogse leven op Zuid. In Rotterdam wordt de Cosmo Bar, de oudste gay bar van Rotterdam, voor hem een ankerpunt.

Werk

Piet werd opgeleid tot scheepstimmerman en ging als jongetje aan het werk bij een scheepswerf. In zijn diensttijd werd hij marinier op kruiser De Zeven Provinciën en bezocht Florida en New York. Werkte als medewerker bij de douane in Rotterdam. Hij kwam erachter dat hij daarvoor niet in de wieg was gelegd. Hij begon als ondernemer een gaysauna en werd actief in de homohoreca. Bij Café Keerweer, Solo, Gay Palace, Shaft in Rotterdam en Gay Life in Amsterdam. Hij is alweer tien jaar eigenaar van Gaytoys een winkel gelegen naast Café Keerweer.

Maatschappelijk

Piet is niet alleen een op winst gerichte ondernemer, hij ondersteunde met vrijwilligerswerk en donaties ook de ideële homowereld. Daarvoor kreeg hij van de gemeente Rotterdam de Erasmusspeld.

Kritisch naar zichzelf kijken

Pietje, een Rotterdamse jongen beschrijft het leven van een puberjongen op Zuid, die het toen nog grotendeels ondergrondse homoleven van Rotterdam ontdekt en er gaandeweg zelf een grote rol in is gaan spelen. En hij kijkt regelmatig kritisch terug op zijn persoonlijke keuzes en relaties, zowel in zaken als in de liefde. Die relativerende instelling, die eerlijkheid in combinatie met zijn vertrouwelijke toon, maakt dit tot een aantrekkelijk boek.